De workshop (bedrijfs)spionage is een ééndaagse worksdhop voor professionals

slider5

Inhoud

Elke James Bond-film is een wervelwind van snelle auto-achtervolgingen, ‘noodlottige’ romances en explosieve avonturen. Allerlei spionnen en saboteurs zijn de meest gevreesde en gehate tegenstanders van de Britse geheimagent 007, alias James Bond. Een waar spektakel van vermaak alwaar zelfs naar Britse maatstaven de hard afgetrainde en drinkende Bond op het randje van het toelaatbare balanceert omdat hij zijn tijd grotendeels verdeelt tussen het bedekken van mooie vrouwen met een laken, het nuttigen van viersterrenmaaltijden en het elimineren van tegenstanders. En dat allemaal los uit de pols met dezelfde koele vaardigheid van een ervaren geheimagent van de MI6.

De echte gevallen van (bedrijfs)spionage zijn niet zo meeslepend als de fictieve verhalen die op het scherm voorbijflitsen. Integendeel. Maar het gaat wel over verlies van of schade aan uw kroonjuwelen zoals essentiële bedrijfsinformatie of bedrijfsprocessen.

 • Informatie of apparaten die niet verloren mogen gaan.
  Denk hierbij onder andere aan:
  • Fysieke opslag van hardcopy documenten;
  • Bestanden en digitale dataopslag;
  • Microfiches of harddisks.
 • Informatie of producten die een hoge waarde vertegenwoordigen.

Bijvoorbeeld:

 • Klantlijsten;
 • Intellectueel eigendom (tekeningen, schema’s en formules);
 • Prijscalculaties & offertes;
 • Informatie die naast strategisch ook een concurrerend voordeel kunnen bieden.
 • Informatie die in verkeerde handen riskant of gevaarlijk is.

Zoals:

 • Geclassificeerde of gerubriceerde documenten;
 • Compromittatie van beveiligingsplannen;
 • Personeelsgegevens/dossiers met BSN-nummers.
 • Het verlies hiervan leidt veelal tot aanzienlijke imagoschade en/of claims.

Regelmatig blijkt dat buitenstaanders grote interesse hebben in uw essentiële informatie, materieel goederen of zelfs gebouwen. Zij maken gebruik van heimelijke middelen en onoorbare praktijken om hun doelen te bereiken. Het is dus een noodzaak om dit goed te beschermen. Ook uw organisatie beschikt over informatie die u niet wil delen met onbevoegden. Helaas is niet iedereen zich daarvan bewust. Dit in combinatie met een mogelijk te laag niveau van beveiliging en security awareness maakt dat u kwetsbaar bent.

De oorzaak van (bedrijfs)spionage is zelden een fout in een ICT-systeem, maar vaak de gebruiker die onverantwoorde dingen doet: de mens is de zwakste schakel!

Via social engineeringstechnieken richting de medewerkers en ICT-systemen verkrijgen kwaadwillende via (sociale) interventies informatie om een cyber-aanval te kunnen uitvoeren. En dat laatste kan op velerlei manieren. Bedrijfsspionage komt dan ook voor in alle lagen van onze organisatorische samenleving.

Achtergrond

Bedrijven en overheidsorganisaties krijgen steeds vaker te maken met het fenomeen (bedrijfs)spionage. Organisaties richten zich meestal op externe dreigingen (hackers) met als resultaat dat aanvallen van binnenuit over het hoofd worden gezien. 

Programma

Gedurende de workshop worden aspecten behandeld over organisatorische, fysieke, personele en informatieveiligheid. Middels een syndicaat trainingen kan de deelnemer zich oriënteren en vergewissen van zijn awareness niveau op het gebied van bedrijfsspionage.

Doelgroep

De workshop is in het bijzonder geschikt voor functionarissen afkomstig uit de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen, financiële instellingen en het bankwezen t.w.:

 • Leidinggevenden
 • Hoofden HR-afdeling en de HR-functionarissen
 • Hoofden Beveiligingsorganisatie en beveiligingsfunctionarissen
 • IT-beheer en daaraan gerelateerde functionarissen
 • Functionarissen belast met integriteitsonderzoeken
 • Functionarissen van financiële afdelingen en instellingen
 • eamleiders Handhaving & Toezicht

Workshop 

Deze workshop (Bedrijfs)spionage geeft u een beeld over hoe dit wordt georganiseerd, en is ontwikkeld om awareness en kennis hierover te vergrootten.

Bijzonderheden

Deze workshop is een non-ethnic training conform geëvalueerde informatie en werkwijzen. Tijdens de workshop leert de cursist kenmerken en indicatoren van insider threat die hem kunnen ondersteunen in het uitvoeren van zijn dagelijkse werkzaamheden. De kenmerken en indicatoren zijn bewezen aspecten van de modus operandi bij personen die bewust of onbewust insider threat ontwikkelen en mogelijk gaan plegen.

Voorafgaand aan deze workshop is ondertekening van een geheimhoudingsverklaring vereist.

Aanmelden

Aanmelden via het contactformulier.

 

Docenten

 

De workshop wordt verzorgd door SecPrevent. 

SecPrevent is een modern kennisplatform op het gebied van gecompliceerde beveiligingsvraagstukken binnen de veiligheidsindustrie.

Investering

 

Prijs per cursist is inclusief gratis parkeren, oefenmaterialen, gebruik WiFi, koffie, thee en lunch:

 • € 525,- (geen 21% Btw.) voor overheidspersoneel. (Uw werkgever betaalt de factuur)*
 • € 495,-  voor particulien (geen 21% Btw en dus zelf betalen. (Uw investering is doorgaans aftrekbaar bij uw belastingaangifte. Kijk daarvoor  op belastingdienst.nl),
 • € 525,- (inclusief 21% Btw). voor functionarissen afkomstig uit het MKB of het bedrijfsleven.

* Functiionarissen afkomstig van overheidsorganisaties en particulieren zijn vrijgesteld van Btw op basis van huidige belastingwetgeveing en het CRKBO.

 

Duur

:

De workshop '(Bedrifs)spionage' bestaat uit één lesdag.

Lestijden en locaties

De lestijden zijn van 08.30 - 16.30 uur.

 • Locatie voor functionarissen afkomstig van overheidsorganisaties is het conferentieoord Beukbergen (ISEG) en is gelegen aan de  Amersfoortseweg 59 3712 BB Huis Ter Heide.
 • Locatie voor functionarissen afkomstig uit het MKB, het bedrijfsleven en particulieren is te Ermelo.

De workshop '(Bedrijfs)spionage' wordt op locatie Landgoed Beukbergen en Ermelo gegeven met inachtneming van de richtlijnen die zijn gesteld door het RIVM m.b.t. COVID-19!

Certificaat

Na het volgen van de workshop ontvangt iedere deelnemer een certificaat van deelname.

Data

Op aanvraag.

Voor meer informatie over de cursus kunt u een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u kunt telefonisch contact met ons opnemen via +31 6 43 874 565.

U kunt zich ook direct  op deze website aanmelden voor deze workshop via ons contactformulier..

  

Zijn er nog vragen en/of opmerkingen over de opleiding? Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op

Omhoog